open-navfaktor-logo
search
Obratili se SPC-u
Proruski portal poziva na "organizovani otpor" kako bi se spriječilo glasanje Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici
AUTOR: Radio Slobodna Evropa
10.05.2024. u 18:55
get url
text
Anadolija/Ilustracija
Anadolija/Ilustracija
Proruski portal IN4S pozvao je građane, prosrpske stranke i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori na "organizovani otpor" zbog najave premijera da će Vlada podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
Ako Vlada Crne Gore od toga ne odustane, poručuju, organizovat će masovne proteste.
Premijer Milojko Spajić je najavio podršku Crne Gore Rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
- Glasat ćemo za tu, ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid - rekao je Spajić 9. maja.
Usvajanju rezolucije protive se prosrpske i proruske partije u Crnoj Gori, tvrdeći da se njome Srbi označavaju kao "genocidni narod".
Riječ je o portalu kojeg je State Department označio kao dio mreže ruskog propagandnog sistema.
IN4S otvoreno podržava ratnu politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Ukrajini, Srpsku pravoslavnu crkvu i negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Njegovi osnivači su Gojko Raičević i Vladimir Božović, aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore.
IN4S je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i mitropolita Joanikija, "da izopšte iz pravoslavlja sve članove izvršne vlasti i drugih nivoa vlasti u Crnoj Gori koji se izjasne za podršku rezoluciji, a pravoslavne su vjeroispovijesti".
Pozvali su i predstavnike srpskih političkih partija u parlamentu, koje su bliske SPC-u, da "uskrate podršku Vladi Spajića, ukoliko istraje na opredjeljenju da podrži Rezoluciju o Srebrenici", prenosi RSE.
U vladajućoj koaliciji koja podržava Spajićevu Vladu, partije bivšeg proruskog Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, akuelnog predsjednika Skupštine i Milana Kneževića, kao i Socijalistička narodna partija (SNP) koja ima potpredsjednika Vlade i dva ministarstva, protive se podršci Rezoluciji o Srebrenici.
Ipak, Mandić je rekao da neće Vladi uskratiti podršku ako Rezolucija bude podržana.
Narednih mjeseci očekuje se rekonstrukcija Vlade premijera Spajića i ulazak ovih partija bivšeg proruskog DF-a, što je dogovoreno koalicionim sporazumom parlamentarne većine.
- Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod - kazao je premijer Milojko Spajić na društvenoj mreži X.
- Na temelju predloženih amandmana niko ne može reći da Crna Gora osuđuje srpski narod, Srbiju ili Republiku Srpsku. Samo radom i rezultatima kakvi su naši - Evropskoj uniji dokazujemo da se vrijedi boriti za Crnu Goru, za Zapadni Balkan i bolje sjutra svih naroda koji žive na ovim prostorima - naveo je Spajić.
Poziv In4S da pruži otpor najavljenom usvajanju prihvatili su Miholjski zbor i Stupovi, pravoslavna bratstva bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Rezolucijom koju su predložile Njemačka i Ruanda osuđuje se svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se sprečio revizionizam.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.