open-navfaktor-logo
search
Osuđen
Supertalenat iz Hrvatske pljačkao zlatare, benzinske pumpe i McDonald'se
Petar Bruno Basić (31) 2016. godine plesom na šipki postao je pobjednik Supertalenta Nove TV u Hrvatskoj, da bi početkom prošle godine krenuo u pohod na zlatare, benzinske pumpe i McDonald'se u Zagrebu i okolini.
14.02.2024. u 13:33
get url
text

Policija ga je uhapsila u septembru i teretila za štetu od ukupno 140 hiljada eura, a od tada se nalazi iza rešetaka istražnog zatvora u Remetincu.

Basić je danas osuđen na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gdje su ga u lancima na nogama i s lisicama na rukama pratili pravosudni policajci. Priznao je krivicu za sva kaznena djela koja mu se stavljaju na teret te je temeljem sporazuma osuđen na kaznu od šest godina zatvora. U kaznu mu se uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja 12. septembra do danas. Osim toga, oštećenicima treba vratiti svu imovinu koju je opljačkao, piše Index.

Sutkinja mu je savjetovala da se ne žali jer će tako brže preći iz istražnog zatvora na izvršavanje kazne. Također je objavila da će mu predmeti oduzeti prilikom hapšenja biti vraćeni, osim jednog suzavca koji mu je služio kod počinjenja kaznenih djela.

Basiću će također biti vraćen sav novac koji je u trenutku uhićenja imao kod sebe, odnosno 1590 eura koji su mu oduzeli policajci. Vraćena su mu dva zlatna lančića, srebrni prsten, nekoliko pari tena te još nekoliko odjevnih predmeta Sutkinja je objasnila da mu se novac i ukradeni predmeti vraćaju jer spadaju u imovinsko-pravna potraživanja oštećenih koja im temeljem presude trebaju biti vraćena.

Sada je konačno poznato i koga je sve Basić pokrao te za koliki je iznos oštetio pojedine objekte. Najviše je ukrao iz zlatara ZAKS i to 90.961 euro, zlataru Dario oštetio je za 47.500 eura, trgovačko društvo Ivero-promet iz Zaprešića za 19.595, iz McDonald'sa je ukrao 2045 eura, s INA-e 792 te iz trgovačkog društva Watch line 281 euro. Ukupno će Basić svojim žrtvama morati vratiti 163.128  eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.