open-navfaktor-logo
search
Komesar za proširenje
Varhelyi: Pandemija koronavirusa učvrstila veze EU-a sa Zapadnim Balkanom
U maju je Zagreb, glavni grad Hrvatske, trebao biti domaćin samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem bi lideri, između ostalog, usvojili ekonomski i investicijski plan za region, navodi Oliver Varhelyi, komesar EU za susjedstvo i proširenje.
07.05.2020. u 11:52
get url
text

Varhelyi na svom Blogu dalje kaže da je taj plan jedan od tri elementa iz novog pristupa Evropske komisije za region, a izrađen je kao dopuna na ranija dva elementa, tačnije, revidiranu Metodologiju proširenja EU, koju je EK predstavila u februaru radi vraćanja kredibiliteta jednoj od najvažnijih politika Unije, te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koju su čelnici EU-a usvojili u martu zajedno s revidiranom Metodologijom.

- Pandemija COVID-19 nije poremetila ovaj pažljivo pripremani plan. Nije promijenila naš cilj, niti ambiciju i odlučnost, što se lako moglo dogoditi. Naime, pandemija je snažno pogodila EU i cijeli kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke. Komisija je poduzela vanredne mjere za podršku i pomoć državama članicama u rješavanju krize, spašavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socioekonomskih efekata. Istovremeno, EK je jasno isticala da se pandemija može pobijediti isključivo kroz globalno djelovanje i rad s partnerima. Nigdje ovo nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu, regionu u samom srcu Evrope, okruženom sa svih strana državama članicama EU. Zapadni Balkan je bio prvi region gdje su se ovakva promišljanja pretočila u konkretno djelovanje. Nakon onih teških prvih dana, EK je već u drugom dijelu marta preduzela konkretne mjere kako bi pružila podršku svim partnerima u regionu – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Mjere uključuju podršku za zadovoljavanje hitnih potreba, kao i ekonomski oporavak, a finansijski paket u iznosu od 3,3 milijarde eura bespovratnih sredstava i zajmova je sada neuporediv sa bilo kojim drugim mjerama podrške - ističe Varhelyi.

Dodaje da se ovakva nezapamćena solidarnost tu ne završava te da imajući u vidu njegovu evropsku perspektivu, EU tretira Zapadni Balkan kao povlaštenog partnera kroz omogućen pristup brojnim inicijativama i instrumentima za države članice.

- Pozvali smo vlade regiona da se pridruže sporazumu EU za nabavku medicinske opreme, region je izuzet od zahtjeva za izdavanjem prethodne dozvole za izvoz, a zelene transportne trake za lakši prevoz roba proširene su na granice sa i unutar regiona. Regija je povezana s relevantnim zdravstvenim tijelima EU i zemlje u fazi pregovora moći će koristi pogodnosti iz Fonda solidarnosti EU. Istovremeno, EU cijeni podršku partnera Zapadnog Balkana kroz osiguran medicinski kadar i opremu. Samit u Zagrebu je održan u formatu video konferencije, ali nije otkazan. Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Nastavljamo pružati podršku ekonomskom oporavku regiona koji će ujedno partnere približiti EU. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicijski plan koji je sada pomjeren za drugu polovinu ove godine biće još i važniji. Plan će imati za cilj poticanje dugoročnog oporavka, modernizaciju ekonomije, poticanje rasta, podršku reformama potrebnim na evropskom putu, a samim tim i započeti sa prevazilaženjem nedostataka u razvoju i brže ostvarivanje pogodnosti za stanovništvo - kaže komesar za susjedstvo i proširenje.

On naglašava da će se plan fokusirati na povezanost, posebno u oblastima transporta i energetike, ali i na ekonomiju u korist ljudi, kao i na digitalnu i zelenu transformaciju.

- U narednim sedmicama i mjesecima region ima priliku da dodatno nadahne ovaj plan iznošenjem konkretnih planova i ideja i bliskom saradnjom. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi uistinu će se pokazati ključnim za ekonomski oporavak. Isto vrijedi i za nastavak reformi, dakle, ne samo usvajanje propisa, već i istinsko provođenje preduzetih mjera. Mora se održati fokus na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i iz nje izaći snažniji. Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili važne korake uprkos pandemiji i trebamo ih nastaviti nadograđivati u pravcu istinski ujedinjenog evropskog kontinenta - zaključio je Varhelyi

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.