open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Akcija MUP-a RS-a: Uhapšeno šest osoba zbog krijumčarenja stoke iz Srbije preko Drine
Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici MUP-a RS-a, na području Bratunca i Podrinja, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba.
27.05.2021. u 10:02
get url
text

Ove aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva "Ruta", odnose se na grupu od šest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su u periodu od više mjeseci, djelujući kao organizirana grupa, vršili krijumčarenje većih količina stoke, sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine. 

Na taj način izbjegavali su mjere carinske i veterinarske kontrole prlilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u Bosni i Hercegovini, a sve radi stjecanja nezakonite imovinske koristi.

Također, u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete i za krijumčarenje ilegalnih migranata, sa područja Srbije u BiH. U okviru akcije, vrše se pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenih krivičnih djela.

Nakon izvršenih aktivnosti, postupajući tužilac odredit će se o daljim aktivnostima u predmetu. Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za krivična djela, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krijumčarenje te krijumčarenje osoba.

- U okviru akcije uhapšeni su: G.A., R.A., N.F., Ž.J., P.Đ. i M.Đ., svi iz Bratunca zbog postojanja osnova sumnje da su od oktobra 2020. godine do maja ove godine počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenje - navodi se u saopćenju iz MUP-a RS-a.

Na osnovu naredbe Suda BiH, policijski službenici MUP-a RS sprovode pretrese na većem broju lokacija koje koriste uhapšeni. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.