U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać u džematu Sokolac je pokrenuta akcija pod nazivom "Žena ženi", a njima su se pridružile i članice ovog odjela iz drugih bihaćkih džemata. Svrha akcije jeste da se ženama migranticama koje se privremeno nalaze na području grada Bihaća osigura paket sa osnovnim higijenskim artiklima, te neophodnim odijevnim predmetima specifičnim za žene.

-Nakon što smo sretali žene po kampovima, prihvatnim centrima, na ulici, na otvorenom pod vedrim nebom razgovarajući o njihovim iskušenjima nismo mogli ostati skrštenih ruku, pogotovo kada su u pitanju potrebe žena i djece. U razgovoru sa suprugom našeg imama Senadom Begić dogovorili smo se da za žene, koje su po prirodi povučene i usljed nepoznavanja jezika još dodatno spriječene da sebi priušte osnovne higijenske i odijevne predmete specifične za žene, pokrenuli smo akciju u tom smjeru. Objavili smo u našoj zatvorenoj grupi poziv našim članicama da se uključe, da bi se ta vijest proširila i u druge džemate gdje su nam se i druge žene pridružile. Prve su se odazvale članice Odjela iz džemata Pritoka koji su do sada zaista uradile veliki posao. Osmijeh je besplatan, sadaka, a kad ga vratimo na tuđe lice to je posebno veliko dobro djelo – istakla je Sanela Hošić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu džemata Sokolac.

Iako je bilo planirano da akcija traje do srijede, zbog velikog interesovanja i potrebe, akcija će trajati dok se djelimično ne podmire potrebe svih migrantica koje trenutno borave na području Bihaća.

-Ova hvale vrijedna akcija će sigurno olakšati brojnim ženama koje u raznim stanjima; bolesti, trudnoće, iznemoglosti... prolaze kroz našu zemlju i svaka dodatna pažnja prema njima je značajna, pogotovo kada to razumijevanje i podrška dolazi od žena koje su svjesne značaja pomoći takvim ranjivim kategorijama, saopćeno je iz Medžlisa IZ Bihać.