Klubovi i diskoteke se također zatvaraju, a veliki događaji, uključujući fudbalske utakmice, bit će dozvoljeni bez gledalaca.

- Ne možemo i ne smijemo zatvoriti oči pred sljedećim talasom - rekao je Sholz novinarima nakon razgovora.

- Korona ne ide na božićnu pauzu - rekao je njemački kancelar, dodajući da je bilo samo pitanje sedmica prije nego što će omikron varijanta postati dominantna u Njemačkoj.

Njemačka će također pojačati svoju kampanju za dodatnu vakcinaciju.

Oko 70,4 posto njemačke populacije od oko 83 miliona je u potpunosti vakcinisano, a 32,6 posto je primilo dopunsku vakcinu.

Institut Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti preporučio je strožije mjere, uključujući uvođenje "maksimalnih ograničenja kontakta" odmah i ograničavanje putovanja samo apsolutno neophodna.

Grad Hamburg uveo je ograničenja od 24. decembra. Restorani i barovi moraju se zatvoriti do 23 sata. Za doček Nove godine policijski sat će biti jedan sat poslije ponoći.

Institut Robert Koch je u utorak prijavio 23.428 novih slučajeva zaraženih i 462 smrtna slučaja, čime je ukupan broj u Njemačkoj porastao na 108.814.

Sedmodnevna stopa incidencije - broj ljudi na 100.000 zaraženih tokom prošle sedmice - pala je na 306,4 sa 316 prethodnog dana.

Stručnjaci su također upozorili da bi omikron mogao uzrokovati poremećaje u hitnim službama, kao i u opskrbi električnom energijom i vodom. Bolnice bi se mogle suočiti s dvostrukim udarom vala teško bolesnih pacijenata i masivnog nedostatka osoblja zbog prodora infekcija među doktorima i medicinskim sestrama.