open-navfaktor-logo
search
Napetosti
Američki državni sekretar pozvao Kinu da zaustavi agresivne akcije u indo-pacifičkoj regiji
Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Kinu da prekine svoje "agresivne akcije" u indo-pacifičkoj regiji, tokom svoje prve turneje po jugoistočnoj Aziji.
14.12.2021. u 07:17
get url
text

- Odlučni smo garantirati slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, gdje agresivni postupci Pekinga ugrožavaju trgovinu vrijednu više od 3.000 milijardi dolara svake godine - rekao je Blinken u govoru na Univerzitetu Indonezije u Jakarti.

On je ponovo potvrdio privrženost Washingtona miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, više nego ikada u središtu ekstremnih napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije.

Državni sekretar, insistirajući na svojoj želji za jačanjem saveza s državama regije, obećao je "zaštititi pravo svih zemalja da izaberu vlastiti put, bez ikakvih pritisaka ili zastrašivanja".

- Ovo nije takmičenje između regije s američkom ili kineskom sredinom – kazao je Blinken i dodao:

- Postoji velika zabrinutost, od sjeveroistočne Azije do jugoistočne Azije, i od rijeke Mekong do pacifičkih otoka, zbog agresivnih djela Pekinga.

Optužio je Kinu da "polaže pravo na otvoreno more kao svoj vlastiti teritorij", da "narušava otvorena tržišta kroz subvencije svojim državnim preduzećima", te da "odbija izvoz ili ukida sporazume sa zemljama koje osporava".

- Zemlje regije žele da se ovo ponašanje promijeni. I mi – insistirao je Blinken.

Regija bilježi rastuće napetosti u Južnom kineskom moru jer Peking polaže pravo na gotovo cijelo ovo ključno trgovinsko područje, na koje polažu pravo i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.