open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Američki zvaničnik Derek Chollet danas u Beogradu
Savjetnik američkog State departmenta Derek Chollet dolazi danas iz Prištine u Beograd, gdje će razgovarati s najvišim zvaničnicima Srbije.
12.01.2023. u 09:10
get url
text

Chollet će prvo razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na radnom ručku, a potom će se odvojeno sastati s premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Jedna od tema razgovora bit će nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uključujući francusko-njemački plan za Kosovo, koji je EU usvojio, prenosi Beta.

Najavljeno je da će Chollet sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati i o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji, napretku Srbije na evropskom putu i njenoj ulozi u jačanju regionalnog mira i sigurnosti.

Chollet u Beograd dolazi u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, koju je u srijedu započeo posjetom Skoplju, gdje se sastao s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Zvaničnik SAD-a je bio i na Kosovu, gdje je odvojeno razgovarao s premijerom i predsjednicom, Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, i s predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Chollet, s kojim je doputovao i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, rekao je poslije sastanaka u Prištini da vidi "snažnu volju" kosovske vlade da "zasuče rukave" u procesu dijaloga, ponovivši stav da konačni sporazum treba da bude zasnovan "na međusobnom priznanju Kosova i Srbije".

On je kazao da je formiranje Zajednice srpskih općina "hitna stvar", ali da SAD ne podržava "stvaranje Republike Srpske na Kosovu" i da prilikom njezinog formiranja "treba poštovati Ustav i kosovske zakone".

State department je ranije naveo da će Chollet posjetiti Skoplje, Prištinu i Beograd s ciljem da naglasi trajnu posvećenost SAD-a miru, stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Chollet je trebalo da posjeti Balkan i Bruxelles sredinom prosinca, ali je otkazao putovanje zbog pozitivnog testa na koronavirus. U međuvremenu je odustao od posjete Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.