Američki i irački izvori navode da nema ljudskih žrtava u jutrošnjim napadima iranske vojske na američke mete u Iraku, javlja CNN.

Ranije su iranski izvori saopćili da je najmanje 80 američkih vojnika ubijeno u napadu kojeg je Iranska revolucionarna garda izvela balističkim projektilima na zračnu bazu Ain Al-Asad u kojoj su u iračkom Anbaru smješteni vojnici Sjedinjenih Američkih Država.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika. Isti izvor također tvrdi da je više američkih bespilotnih letjelica, helikoptera i vojne opreme uništeno ili u većoj mjeri oštećeno u napadu.

Iz Irana tvrde da su ukupno 104 američka položaja u dometu iranskih snaga i da će biti meta napada ukoliko SAD poduzme novi napad. Iranska revolucionarna garda je saopćila da je raketirala američke vojne baze u Iraku te da će u slučaju odgovora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uslijediti još sažniji udari.

Prema saopćenju Iranske revolucionarne garde, američka zračna baza Ajn al Assad napadnuta je sa više desetaka projektila zemlja-zemlja. Američki predsjednik Donald Trump se oglasio putem Twittera rekavši "Sve je uredu!" nakon što je Iran ispalio rakete na dvije američke baze u Iraku. Obećao je da će u srijedu ujutro dati izjavu naciji o sve opasnijoj situaciji s Iranom.