open-navfaktor-logo
search
Uznemirujuće
AP: Preminula trudnica čija je slika obišla svijet nakon bombardovanja porodilišta u Mariupolju
Trudnica čija je slika nakon ruskog bombardovanja porodilišta obišla svijet je umrla, javlja Associated Press. Umrla je i beba.
14.03.2022. u 09:09
get url
text

Upravo Associated Press snimio je trudnicu na nosilima koju spasioci kroz ruševine nose do kola Hitne pomoći dok ona gladi svoj krvavi trudnički stomak, a njeno blijedo lice odražava šok zbog onoga što se upravo dogodilo.

Ona je hitno prevezena u drugu bolnicu gdje su se ljekari borili da bi je održali na životu. AP piše da, kad je shvatila da će izgubiti bebu, povikala im je: "Ubijte me sada!"

Hirurg iz bolnice rekao im je da je ona dovedena u teškom stanju, da joj je bila zgnječena zdjelica i odvojen kuk te da su je liječnici podvrgli carskom rezu kako bi pokušali spasiti bebu. Nažalost, beba nije pokazivala znakove života pa su, priča kirurg, krenuli spašavati život majke.

- Više od 30 minuta smo reanimirali majku, ali nažalost nismo uspjeli. I beba i majka su umrle - rekao je hirurg.

AP piše kako u haosu nakon napada ljekari nisu stigli saznati njeno ime, no njen suprug i otac ipak su došli po njeno tijelo.

- Barem je neko došao po nju tako da nije završila u masovnim grobnicama koje se kopaju za sve veći broj mrtvih u Mariupolju - zaključuje AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.