- U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole - navodi se u saopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

U saopćenju će ističe  da je na sjednici vlade u srijedu donesena odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.

VEZANI TEKST - U Zagrebu se vijorila zastava HOS-a i pjevalo ''Za dom spremni''

- Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna - rekla je Blimlinger.

Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do hapšenja učesnika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili tzv. hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima, prenosi Hina.