open-navfaktor-logo
search
"Namakla" 30.000 KM
Banjalučanka optužena za seriju prevara: Lažno se predstavljala kao inspektorica, službenica Vlade RS-a, advokatica...
Banjalučanka Danijela Lazić (39) optužena je za lažno predstavljanje i niz prevara u kojima je žrtve oštetila za više od 30.000 KM.
27.12.2021. u 14:06
get url
text

Optužnicu u kojoj je 12 tačaka protiv Lazić je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci, a tereti se da je od januara 2020. do 28. juna 2021. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi dovela u zabludu više osoba.

Lažno se predstavljala kao advokatica, sanitarna ili policijska inspektorica, službenica Ministarstva poljoprivrede RS-a i obećavajući "žrtvama" da će im srediti podsticaje ili riješiti određene sporove, uzimala različite iznose novca.

Lazić je bila kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini grada Banja Luka na izborima 2020. godine.

Dvije prevare je počinila u kozmetičkom salonu, glumeći sanitarnog inspektora. Vlasnici O. J. je tvrdila da ima dvije neplaćene komunalne takse, kao i da joj može pomoći da dobije podsticajna sredstva pa je zauzvrat dobila besplatne kozmetičke tretmane u iznosu 305 KM. Radnicu salona B. Š. je uvjerila da joj može srediti naknadu za samohranog roditelja, što joj je naplatila 150 KM.

Od automehaničara Ž. S. uzela je 598 KM za navodne takse, kako bi mu sredila da dobije podsticaje od Grada Banja Luka.

Predstavljajući se kao advokatica od Z. K. i njegovog sina Ž. K. je uzela novac za sastavljanje brakorazvodne tužbe, naplaćujući im navodne sudske takse u iznosu od 1.144 KM. Žrtvu Z. K. ubijedila je da će mu srediti dobijanje podsticaja poljoprivrednicima pa mu je naplatila 1.151 KM za takse.

Najveću prevaru počinila je na štetu R. Š. kome je nudila pomoć pri kupovini vozila preko liciticije u firmi u kojoj je navodno zaposlena. Za učešće u kupovini dvije "škode" uzela je 7.000 KM. Naplatila je i navodnu registraciju i osiguranje 1.500 KM.

Za prodaju vozila, koje je navodno vlasništvo Ministarstva poljoprivrede RS-a, od M. G. je avansno naplatila 4.500 KM. Glumeći policijsku inspektoricu od B. Š. je uzela 1.000 KM kako bi mu pomogla da dobije podsticaj od 30.000 KM za poljoprivredu, a na isti način je od M. M. uzela 350 KM.

Predstavljala se i kao radnica Centra za besplatnu pravnu pomoć pa je od B. Š. u četiri navrata uzela 2.551 KM uvjeravajući je da joj može pomoći sa legalizacijom kuće. Glumeći policajku, socijalnu radnicu, te službenicu Grada Banja Luka na priči o podsticajima od žrtava je uzela još 5.141 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.