open-navfaktor-logo
search
Kompanije i tržišta
Banjalučki Deloitte pripaja se sarajevskom
Veliko spajanje dogodit će se u sklopu poslovanja Deloittea u Bosni i Hercegovini.
11.06.2021. u 09:01
get url
text
Deloitte

Jedna od četiri vodeće revizorske i konsultantske firme u svijetu, koja je u Bosni Hercegovini poslovala kroz dva društva - Deloitte d.o.o. Banja Luka i Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo - ubuduće će djelovati pod jednim krovom.

Krajem maja donesena je odluka da se društvo za reviziju i konsalting Deloitte d.o.o. Banja Luka pripoji društvu za poslovno savjetovanje Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Odluku o pripajanju donijela su krovna društva dva subjekta u BiH - društvo Deloitte d.o.o. Beograd kao jedini član društva Deloitte Banja Luka i Deloitte Central Europe Holdings Limited sa sjedištem na Kipru kao jedini član društva Deloitte Advisory Services d.o.o. Sarajevo.

Osnov za prijenos imovine i obaveza sa banjalučkog na sarajevsko društvo je bilans stanja i bilans uspjeha sa stanjem na dan 31.12.2020. godine, a pripajanje društva provesti će se prema pripremljenom planu reorganizacije.

Prema podacima za 2019. godinu, dvije Deloitte kompanije spadaju među pet najvećih u Bosni i Hercegovini u sektoru računovodstva, s tim da je sarajevska po prihodima znatno jača od banjalučke.

Udružena Deloitte kompanija mogla bi se promovirati u lidera na tržištu gdje su uz domaću kompaniju Establish Sarajevo prisutni i globalni igrači PricewaterCoopers, Ernest&Young i KPMG B-H.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.