Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata BH-Gas je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama s prijedlogom nove veleprodajne cijene. Tako je nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije 485 KM/1000 Sm3.

To znači sniženje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3. Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, će biti u primjeni od 01.01.2021.godine.

Istovremeno, BH-Gas dostavlja procjenu troškova grijanja za prosječni stambeni prostor od cca 80 m2. Specifična godišnja toplotna energija je cca 150 kWh/m2, pa je ukupna potrebna energija za grijanje 80 m2 stambenog prostora za sezonu grijanja je 12.000 kWh...

U vezi s tim, sačinjena je uporedna analiza s ostalim energentima s primjenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa, koja pokazuje da je cijena prirodnog gasa, s PDV-om, na distributivnim sistemima apsolutno konkurentna ostalim energentima, a posebno onim gorivima koji zagađuju zrak.

U BH-Gasu smatraju da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak s čvrstih goriva na prirodni gas. Cijena koja će biti u primjeni od 01.01.2021.godine bit će među najnižim cijenama prirodnog gasa za domaćinstva u Evropi, navodi se u saopćenju.