open-navfaktor-logo
search
Dobra vijest
BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate
Bosni i Hercegovini odobren je izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.
16.07.2021. u 11:14
get url
text

- Dosadašnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH - poručio je ministar Košarac.

On je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od strane nadležnih institucija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše - naglasio je ministar Košarac, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

- S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda - naveo je ministar Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.