open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Bilčar svjedočio o ubistvu Milovanovića: "Nije imao namjeru" da ga usmrti šrafcigerom
U današnjem nastavku suđenja svjedočili su i svi drugi optuženi
13.06.2019. u 16:20
get url
text

- Nikakvu namjeru nisam imao da bilo šta uradim, da ne daj bože nekoga povrijedim, a kamoli da se ovako tragično završi. U tom trenutku nisam ni bio svjestan da mi je šrafciger u ruci. Ni dan danas ne mogu doći sebi. U životu nisam mogao ni sanjati ovo. Mnogo mi je teško - ponovio je danas u nekoliko navrata tokom svjedočenja Goran Bilčar.

Njemu se u Okružnom sudu u Banjoj Luci sudi za ubistvo Bojana Milovanovića (29), u oktobru prošle godine u Banjoj Luci, a tereti se da ga je usmrtio ubodom šrafcigerom u sljepoočnicu.

U ovom predmetu su osim Bilčara, i to za krivično djelo učestvovanje u tuči, optuženi Marko Mihailović (27) iz Banje Luke, te Đorđe Borovčanin (25) i Đorđe Đenadija (21) iz Bosanske Dubice.

Na početku današnjeg svjedočenja Bilčar je izrazio saučešće porodici.

- Nisam ranije imao priliku, pa bih sad izjavio saučešće porodici. Mnogo mi je teško pričati o svemu – kazao je.

Zatim je detaljno ispričao gdje je bio i šta je radio 17. i 18., pa sve do 19. oktobra prošle godine kada ga je policija uhapsila i odvela u stanicu. Naveo je da je 17. oktobra bio na poslu, a sa Mihailovićem dogovorio večernji izlazak. Tvrdi da je drugarici trebao pomoći oko radova u stanu, pa je zbog toga pri odlasku s posla uzeo iz firme sporni šrafciger i ubacio ga u gepek, ali je drugarica taj posao ipak otkazala.

Govorio je i o tome kako je prije večernjeg izlaska sa Mihailovićem i Vladom Novakovićem bio na fudbalu, a zatim su sva trojica otišli u jedan banjalučki klub, gdje su konzumirali alkohol. Oko dva sata ujutro su otišli da jedu u banjalučku pekaru "Marčelo" i tu prvi put sreću "suparničku grupu" iz Bosanske Dubice.

Bilčar je ispričao da ih nije poznavao, niti posebno obraćao pažnju na njih, ali je čuo da ih Novaković pita "jeste li vi neki muzičari", na šta su mu iz druge grupe pojedini odgovorili da "jesu", a neki da "nisu".

- Ja se nikome od njih nisam obraćao – kazao je Bilčar. Dodao je kako su neki od njih počeli da izlaze iz pekare, a zatim ponovo ulaze ...

- Mi nastavljamo jesti, a onda izlazim na sporedni ulaz ka svom autu i čujem galamu i Mihailovića da govori "dođi ovo da vidiš". Čuo sam psovke "j*** vam mater, prebit ćemo vas". Izgledalo je kao da su se obraćali nama. Bilo je to pet momaka iz pekare. Otvorili su vrata svog vozila i izvirili. Vidio sam im lica – kazao je Bilčar.

Zatim je naveo da su on i Mihailović ušli u njegov "BMW" i krenuli, dok je Novaković ostao u pekari. Bilčar tvrdi i da su ih petorica momaka iz drugog auta u jednom momentu obišli, a zatim nastavili sporo da voze ispred njih.

- Blicao sam im. Onda su upalili četiri žmigavca i stali. I ja sam svojim autom stao pored njih, nikome nisam prepriječio put – kazao je.

Tvrdi i da je, nakon što su on i Mihailović izašli iz njegovog "BMW-a", upitao suparnilčku grupu "zašto nam j*** mater", na šta je, tvrdi Bilčar, uslijedio odgovor "sad ćemo opet".

- Vidio sam sat spušten na prste Bojanove desne šake. Udario me u glavu. Povratio sam se malo unazad od udarca. Smučilo mi se. Obuzeo me strah i sve. Nikada se nisam tukao niti učestvovao u tuči. Mahinalno sam otvorio gepek. Uzeo sam zajedno u jednu ruku dizalicu i šrafciger – kazao je Bilčar.

Tvrdi da je zamahnuo, te da mu je dizalica ispala, a da ga je onda Bojan udario drugi put.

- U fazi ustajanja sam mahinalno zamahnuo rukom u kojoj je bio šrafciger. Osjetio sam da sam udario u nešto – rekao je Bilčar, nakon čega je počeo da briše oči i zatražio je čašu vode u sudnici.

U nastavku je ispričao da je Bojan pao, ali da on navodno nije bio svjestan šta se dogodilo, ali je ipak otišao da traži dizalicu, dok mu je šrafciger sve vrijeme bio u ruci. 

- Kada sam zamahnuo, nisam imao namjeru... nisam htio to da uradim – dodao je.

Ispričao je i kako se u tom pojavio Mihailović, da su onda otišli vozilom zajedno po Novakovića u pekaru, te otišli kući.

- U vožnji je Marko rekao "onaj momak što je pao, pridigao se" – rekao je Bilčar.

Zatim je ispričao kako je ujutro krenuo po djevojku, pa na posao, ali ga je presrela policija i odvela u stanicu, i da mu je tek tu inspektor saopćio da je Milovanović mrtav.

- Pozlilo mi je. Dali su mi vode i šećera. Tada mi je nastao pakao u životu. Ni dan danas ne mogu doći sebi – rekao je Bilčar.

U današnjem nastavku suđenja svjedočili su i svi drugi optuženi.

Mihailović je govorio o tome da su oni prvi napadnuti, a potvrdio i veći dio onoga o čemu je Bilčar prethodno govorio.

Sa druge strane, Borovčaninova i Đenadijina priča se u mnogo čemu razlikovala. Tvrdili su da nikome nisu psovali i da su oni prvi napadnuti. 

Naveli su i da im je Bilčar svojim autom onemogućio dalje kretanje, kao i da je Mihailović otvorio vrata njihovog vozila i pitao "ko ste vi, šta hoćete".

- Bio je agresivan i mi smo izašli iz auta. Bojan je upitao "šta ćemo sad", a Bilčar je odgovorio "tek ćeš vidjeti" i iz gepeka izvadio dizalicu i bacio u našem pravcu – ispričao je Borovčanin.

Rekao je i da je Bilčar udario Milovanovića, nakon čega je ovaj pao. Njegove tvrdnje ponovio je i Đenadija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.