open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Bivšim banjalučkim inspektorima za narkotike ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora
Bivši banjalučki inspektori za narkotike Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđeni su pravosnažno na ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog organizovane prodaje droge i drugih krivičnih djela.
05.04.2022. u 13:13
get url
text

Presudu je izreklo vijeće Vrhovnog suda RS-a i ovo je četvrti put da im se izriče presuda u ovom maratonskom procesu.

Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a Stijak na pet godina, što je za nekoliko mjeseci manje od prethodno donesene presude.

Vrhovni sud RS-a je prihvatio žalbe odbrane, a odbio žalbu tužilaštva, te je prethodna presuda Okružnog suda u Banjoj Luci preinačena u pravnoj ocjeni djela i u odluci o krivičnoj sankciji.

U julu prošle godine banjalučki Okružni sud osudio ih je na ukupno 13 godina i devet mjeseci zatvora i proglašeni su krivim za nedozvoljenu proizvodnju i promet droga, zloupotrebu službenog položaja, te falsifikovanje i uništavanje službene isprave, a Radulović sam i za iznuđivanje iskaza. Optužnica ih je teretila da su djela počinili od 2011. do oktobra 2013. godine.

Također, zabranjeno im je obavljanje službene dužnosti na pet godina, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa.

Prije toga, vijeće Vrhovnog suda RS-a je u julu 2020. godine ukinulo raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 14 godina i tri mjeseca zatvora, a predmet je vraćen na novi postupak.

Također, ranije su bili pravosnažno osuđeni na ukupno 15 godina i pet mjeseci zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.