open-navfaktor-logo
search
Turska
Borba građana protiv FETO pučista kroz fotografije
Građani koji su na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana izašli na ulice su na ovaj način uspjeli zaustaviti FETO pučiste
12.07.2019. u 11:18
get url
text

Borba građana Turske koji su u noći 15. jula 2016. godine goloruki stali pred tenkove pučista, pripadnika terorističke organizacije FETO, zabilježena je na do sada manje poznatim fotografijama Anadolu Agency (AA) koje će biti prikazane kroz izložbe u povodu "15. jula, Dana demokracije i nacionalnog jedinstva".

Na fotografijama su zabilježeni trenuci u kojima građani sprječavaju prolazak oklopnih vozila s pučistima u Ankari i Istanbulu, kao i trenuci preuzimanja kontrole nad tim oklopnim vozilima i razoružavanja pučista.

Fotografije su snimljene ispred predsjedničke palate u Ankari, na centralnim trgovima prijestolnice Turske, kao i ispred zgrade Velike narodne skupštine Republike Turske te ispred Generalštaba. U Istanbulu su fotografije snimljene na mostu "Šehida 15. jula", trgu Taksim te na Međunarodnom aerodromu Ataturk.

Građani koji su na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana izašli na ulice su na ovaj način uspjeli zaustaviti FETO pučiste koji su pokušali preuzeti kontrolu nad ključnim institucijama i svrgnuti demokratski izabranu vlast.

U noći pokušaja puča ubijena je 251, a ranjeno više od 2.000 osoba. Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

{$galerijaFotografija}

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. 

Borba građana protiv FETO pučista - 12. 7. 2019.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.