open-navfaktor-logo
search
Rasistički komentari
Borrell svijet izvan Evrope nazvao džunglom, reagirali UAE
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pozvali su u ponedjeljak Emila Paulsena, vršioca dužnosti šefa misije u delegaciji Evropske unije (EU) u UAE, zbog nedavnih izjava visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella.
18.10.2022. u 08:30
get url
text

- Od Ureda visokog predstavnika zatraženo je pisano objašnjenje bolnih i diskriminatornih komentara visokog predstavnika - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova UAE.

UAE su odbacili "rasističku" izjavu Borrella na inauguraciji nove Evropske diplomatske akademije koja je održana 14. oktobra u Bruggeu u Belgiji, saopćilo je ministarstvo.

Opisujući Borrellove komentare kao neprikladne i diskriminatorne, ministarstvo je navelo da one doprinose pogoršanju klime netolerancije i diskriminacije širom svijeta.

- Borrellove primjedbe su razočaravajući razvoj događaja koji dolazi u trenutku kada su sve strane svjesne važnosti poštovanja drugih religija, kultura i etničkih grupa, kao i vrijednosti kao što su pluralizam, suživot i tolerancija - dodaje se.

Borrell se našao na udaru kritika jer je opisao svijet izvan Evrope kao potencijalno nasilnu džunglu.

- Evropa je bašta - rekao je on u govoru u Belgiji, i dodao da je veći dio ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla da napadne baštu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.