open-navfaktor-logo
search
Uoči sastanka
Borrell upozorio Rusiju na ozbiljne posljedice provokcije ili agresije na Ukrajinu
Svaka provokacija ili agresija na Ukrajinu imala bi ozbiljne posljedice, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell u poruci Moskvi uoči sastanka s ukrajinskim dužnosnicima u srijedu.
05.01.2022. u 08:19
get url
text

- Evropska unija najbliži je partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine - rekao je visoki diplomat EU-a u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP objavljenom u utorak.

Tokom svoje posjete Borrell će se u Kijevu i na istoku Ukrajine sastati s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebu, prenosi dpa.

Borrellove aktivnosti dio su međunarodnog napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.

Zapad je sedmicama zabrinut zbog izvještaja da je Rusija okupila desetke hiljada vojnika u područjima nedaleko od Ukrajine, izazivajući strah od ruske invazije.

Rusija odbacuje optužbe, a zauzvrat optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Događaji podsjećaju na one iz 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i započela svoju stalnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

U ponedjeljak će se u Ženevi voditi razgovori između delegacija Sjedinjenih Država i Rusije. Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.