Planirana je posjeta i održavanje sastanaka direktorice FIPA-e sa predsjednikom Privredne komore Libije i delegacijom biznismena, kao i sastanak sa generalnim direktorom državne agencije Libije za investiranje u inostranstvu. Navedena državna agencija djeluje kao razvojni fond Libije koji investira u atraktivne projekte u inostranstvu. Najveći broj projekata do sada su realizirali na Malti, Italiji, zemljama Afrike i Bliskom Istoku. Cilj njihovog skorog dolaska u FIPA-u je istraživanje mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Agencije za unapređenje stranih investicija.

Marković je istakla da je energetski sektor jedan od najsnažnijih privrednih sektora Bosne i Hercegovine s dugom tradicijom i ogromnim potencijalima i mogućnostima za daljnji razvoj i ulaganja. Hidro potancijal u BiH iznosi 6.000 MW i koristi se samo 36 posto.

Bosna i Hercegovina posjeduje prirodne resurse i uslove koji stvaraju vrhunski ambijent za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući raspoloživost radne snage, zemljišta i drugih prirodnih resursa, kao i pogodnu klimu. Ogromni poljoprivredni potencijali samo su djelimično iskorišteni unatoč značajnim ljudskim i prirodnim resursima. Turizam je, zanemarujući period pandemije, u snažnom razvoju i nudi obilje mogućnosti za ulaganja u zimskom i planinskom turizmu, eko -turizmu, kulturom i vjerskom turizmu, zatim zdravstvenom i spa turizmu, kao i morskom i avanturističkom. U BiH snažan rast bilježi i sektor auto-dijelova, metalo-prerađivački i drvni sektor, kao i IT sektor. 

Libija ima teške ekonomske posljedice zbog revolucije i rata 2011. godine, ali i dalje je zemlja koja ostvaruje značajne prihode od prodaje nafte i zemlja s velikim ekonomskim potencijalom. Stoga  postoje značajne mogućnosti za obnovu privredne saradnje na području ulaganja i jačanja izvoza.

Upravo i najavljeni sastanak s Državnom agencijom za ulaganja Libije će predstavljati dobar osnov za nova ulaganja i realizaciju projekata koje će FIPA predstaviti tokom sastanka, planiranog sredinom decembra 2020. godine.