Brazil će izmjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, objavio je novoizabrani brazilski predsjednik s krajnje desnice Jair Bolsonaro, čineći nakon Sjedinjenih Država taj kontroverzni korak.

- Kao što sam ranije naglašavao tokom svoje kampanje, ja namjeravam prebaciti Brazilsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem. Izrael je suverena država i mi to moramo poštovati - objavio je Bolsonaro u tweetu, u potezu koji će izazvati negativne reakcije među Palestincima i u ostatku svijeta.

Bolsonaro je u svojim intervjuima izjavljivao da bi Izrael trebao imati pravo da odluči gdje je njegova prijestolnica, upravo kao što je Brazil prebacio svoju prijestolnicu iz Rio de Janeira u Braziliju 1960. godine.

Izrael smatra kompletan grad svojom vječnom prijestolnicom, dok Palestinci smatraju istočni Jerusalem prijestolnicom svoje buduće države, dok je postignut međunarodni konsensuz da status kompletnog grada mora biti razriješen kroz pregovore između dvije strane.

Izrael je okupirao Jerusalem u Bliskoistočnom ratu u 1967. i kasnije ga je anektirao u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica, prenosi AFP.