open-navfaktor-logo
search
Invazija na Ukrajinu
Britanski obavještajac: Putin gubi informacijski rat, ali ne trebamo previše slaviti
Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju, rekao je šef britanske obavještajne službe GCHQ Jeremy Fleming.
19.08.2022. u 08:02
get url
text

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini.

- Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu - napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno - dodao je Fleming.

On je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sisteme ukrajinske vlade.

Također je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije.

Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja - naveo je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofanzivne kibernetičke alate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.