open-navfaktor-logo
search
U posjeti Hrvatskoj
Cavusoglu najavio održavanje trilateralnog samita lidera Hrvatske, BiH i Turske
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu saopćio je kako je donesena odluka o podizanju trilateralnog mehanizma Turska-Hrvatska-Bosna i Hercegovina na nivo lidera.
26.02.2021. u 21:05
get url
text

Cavusoglu je tokom posjete Hrvatskoj održao sastanak i konferenciju za medije s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom. Turski ministar je tokom posjete kazao kako kontakti, kada su u pitanju bilateralni odnosi trebaju biti češći i redovniji.

- Danas smo primijetili kako obostrane posjete na svim nivoima, postojeći mehanizmi, političke konsultacije, konzulatske konsultacije i mehanizmi poput Zajedničke ekonomske komisije trebaju se odvijati redovno - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako je boravio i u posjeti Petrinji, koja je u posljednjoj sedmici 2020., pogođena razornim zemljotresom.

- Ministar vanjskih poslova Grlić-Radman, bio je prvi koji me nazvao kada je prošle godine Izmir pogođen zemljotresom, te su kazali kako je Hrvatska spremna pružiti svaki vid podrške Turskoj. To nas je mnogo usrećio. Mi imamo poslovicu, a siguran sam da postoji i u hrvatskom jeziku: Prijatelj se poznaje u teškim vremenima - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je u skladu s tim Turska željela, uključujući sve institucije i poduzetnike, pomoći Hrvatskoj nakon što je Petrinja pogođena zemljotresom.

VEZANI TEKST - Grlić Radman nakon susreta s Cavusogluom: Hrvatska i Turska žele mir, stabilnost i funkcionalnost BiH 

- Zasigurno da neke prirodne katastrofe ne možemo spriječiti, ali trebamo biti spremni. Mi smo zemlja koja je mnogo propatila zbog zemljotresa i uz naše organizacije među kojima su Ured za prirodne katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), te humanitarnim organizacijama, bivamo zemlja koja čini prvi korak kada u bilo kojoj zemlji dođe do prirodne katastrofe - rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako su s kolegom razgovarali o bilateralnim odnosima te mogućnostima usmjerenim ka budućnosti.

- Uprkos pandemiji nije došlo do pada obima trgovine, naprotiv došlo je do rasta. Zbog toga, u kratkom roku možemo ostvariti cilj od milijardu dolara - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako i turske kompanije pokazuju veliko interesovanje za Hrvatsku.

- Dva su razloga za to. Hrvatska nudi značajne mogućnosti, a vlasti vjeruju našim kompanijama i podržavaju ih - rekao je Cavusoglu.

Dodao je i kako je razgovarano o regionalnim pitanjima, između ostalog u Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu, Istočnom Mediteranu i kiparskom pitanju. Cavusoglu se osvrnuo i na situaciju na Zapadnom Balkanu, a razgovarano je i o Bosni i Hercegovini.

- Važnom smatramo ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Zato smo donijeli odluku da trilateralni mehanizam Turska-Hrvatska-Bosna Hercegovina podignemo na nivo lidera - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je razgovarano i o odnosima Turske i Evropske unije (EU), te zahvalio Grliću-Radmanu na podršci Hrvatske na pozitivnoj agendi u odnosima Turska-EU. Cavusoglu je kazao kako će ove godine imati značajnih mogućnosti za susrete.

- U Antaliji od 17. do 19. juna, bit će održan samit zemalja jugoistočne Evrope i sastanak ministara vanjskih poslova. Ranije je održan nezvanični sastanak. Pored toga, tada ćemo održati i Diplomatski forum Antalija - rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao kako Turska ima bolna iskustva kada je riječ o zemljotresima. Dodao je kako AFAD realizirao mnoge projekte te da pomoć biva dostavljena mnogim zemljama pogođenim prirodnim katastrofama. Cavusoglu je dodao kako je Turska spremna iskustva podijeliti s Hrvatskom. Preporučio je i turske kompanije kada je riječ o obnovi potresima pogođenim područjima, jer ove kompanije rade kvalitetno i obaveze izvršavaju vrlo brzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.