Troje maloljetne djece porodice iz Gruda, čiji se otac sumnjiči za ubistvo novorođenčeta pronađenog na lokalitetu Kobilovača pokraj Mostara, oduzeto je porodici i smješteno u Majčino selo u Međugorju, potvrđeno je to za Bljesak.info u Centru za socijalni rad Grude.

Direktor ovog centra Veselko Pezer je kazao da su djeca u Majčino selo smještena na rok od dva mjeseca, te da su iz Centra rješenje dostavili Tužilaštvu u Mostaru.

Radnici Centra za socijalni rad iz Gruda bili su prisutni tokom privođenja majke, koja je privedena u svojstvu svjedoka u ovom slučaju i zatim puštena, te tokom privođenja oca koji je sam prijavio ovaj slučaj policiji u Grudama.

- Neposredno prilikom privođenja na informativni razgovor vezano za ovo djelo, bio sam u krim -službi policijske uprave Grude i otac je s radnicima policije i tužilaštva otišao na lice mjesta i pokazao gdje je ostavljeno tijelo - govori Pezer i dodaje kako 33 godine koliko se bavi ovim poslom nisu imali ovakav slučaj.

Za ovu porodicu, kako je kazao Pezer, ranije u njihovom Centru nije bilo nikakvih prijava, te je majka s Centrom za socijalni rad u Grudama bila u kontaktu jedino kao korisnica porodiljskog odsustva.

Podsjećamo, nakon pronalaska mrtve bebe na lokalitetu Kobilovača pored regionalnog puta R424 Mostar – Čitluk, zbog sumnje da je ubio muško novorođenče uhapšen je M. Š. iz Gruda.

Nalaz obdukcije potvrdio je da je nastupila nasilna smrt.

Istragom je utvrđeno da je beba rođena u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 2. septembra, bez ikakvih komplikacija, odakle je otpuštena nakon nekoliko dana. 

Međutim, prilikom povratka iz Mostara roditelji bebu nisu donijeli kući, već je usput usmrćena i ostavljena pored puta.

Iako zvanično nisu poznati razlozi zbog čega je beba ubijena, u javnosti su se pojavile spekulacije da je uhapšeni sumnjao da ga njegova mnogo mlađa supruga  supruga vara, te da beba nije njegova zbog čega se odlučio na ovaj grozni čin.