open-navfaktor-logo
search
Otkrit će transkript
Čime je prijetio i šta je tražio Trump od predsjednika Ukrajine
Demokrati u američkom Kongresu pokrenuli su krajem oktobra proceduru za opoziv Trumpa nakon što su se pojavile tvrdnje da je u julu ove godine vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog
09.11.2019. u 22:48
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će u utorak, 12. novembra, objaviti transkript drugog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, javlja Anadolu Agnecy (AA).

Trump je pred polazak u posjetu Alabami, odgovarajući na pitanja novinara u zračnoj bazi Joint Base Anrews, najavio da će biti objavljen i transkript drugog razgovora sa Zelenskim.

- Traže od mene transkript i drugog razgovora. Spreman sam i njega predati. Obzirom da je u ponedjeljak neradni dan, to ću vjerovatno učiniti u utorak - odgovorio je Trump.

Dodao je kako je s Zelenskim obavio dva razgovora, jedan u aprilu a drugi u julu ove godine.

Demokrati u američkom Kongresu pokrenuli su krajem oktobra proceduru za opoziv Trumpa nakon što su se pojavile tvrdnje da je u julu ove godine vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog te poručio kako bi SAD mogao pomoći Ukrajini u slučaju da ta zemlja pokrene istragu protiv njegovog protivkandidata Joe Bidena i njegove porodice.

Trump je, s druge strane, tvrdio kako je njegov razgovor sa Zelenskim bio u skladu s procedurama. Pažnju je, međutim, privukla Trumpova izjava da je prije "spornog" razgovora najavio ukidanje vojne i finansijske pomoci Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara.

Bijela kuća je potom objavila transkripte razgovora Trumpa i Zelenskog i navela kako nema veze između pomoći i intervjua.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.