- Izvještaji su u tom periodu podneseni, prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te povrede prava radnika - saopćeno je iz Porezne uprave RS-a.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u ovoj godini, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM štete za budžet RS-a. Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima Agrotruck Srbac dva izvještaja, zatim Narval Bijeljina, Guzijan Pasuscuro Laktaši i Delta auto Bosanski Novi.

- Pored toga, od početka ove godine Porezna uprava RS-a je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS-a pričinjena šteta u iznosu od 173.776 KM - navodi se u saopćenju i dodaje da su izvještaji podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima Maltea Bosanska Gradiška i Business consultant Janić Banja Luka.

U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u Uranak produkt Banja Luka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS-a pričinjena šteta u iznosu od 336.766 KM.

Ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Porezne uprave RS-a na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

- Inspektori Porezne uprave RS-a će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu RS-a - rekao je Goran Maričić, direktor Porezne uprave RS-a.