open-navfaktor-logo
search
Posljednja posjeta Moskvi
Dijalog važan i pored razmimoilaženja: Merkel od Putina zatražila da oslobodi Navaljnog
Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom svoje posljednje službene posjete Rusiji zatražila je danas od predsjednika Rusije Vladimira Putina da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ali ju je odbio, istakavši da zatvaranje Navaljnog nije povezano sa politikom.
20.08.2021. u 20:29
get url
text
Vladimir Putin i Angela Merkel

Razgovori dva lidera u Moskvi "poklopili" su se sa sa prvom godišnjicom trovanja Navaljnog, incidentom koji je zategnuo veze Rusije i Njemačke.

- Razgovarali smo o depresivnoj situaciji Alekseja Navaljnog - rekla je Merkel novinarima nakon sastanka.

VEZANI TEKST - Putin dočekao Merkel, uvodne riječi srdačne, kratko ih prekinuo telefon kancelarke

- Još sam jednom zahtijevala od predsjednika Putina da oslobodi Navaljnog i jasno sam stavila do znanja da ćemo ostati na slučaju - dodala je.

Putin je odbacio primjedbe Merkele, a Navaljnog nije identificirao po imenu, već ga je nazvao samo "subjektom", prenose mediji Reuters.

- Što se tiče predmetne teme, on nije osuđen zbog svojih političkih aktivnosti, već zbog djela protiv stranih partnera - rekao je Putin, pozivajući se na slučaj pronevjere.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora koji su trajali gotovo tri sata, čelnici su rekli da su razgovarali o Afganistanu, Libiji i gasovodu Sjeverni tok 2 iz Rusije u Njemačku.

Istaknuto je da je dijalog jako važan i pored razmimoilaženja.

Putin je novinarima rekao da je ostalo još samo 15 kilometara do završetka podvodnog plinovoda kojemu se SAD protivi.

Merkel je rekla da je pozvala Putina da produži sporazum o tranzitu Moskve s Ukrajinom koji ističe 2024. godine.

Putin je rekao novinarima da Rusija planira u potpunosti ispuniti svoje obaveze o tranzitu plina preko Ukrajine i da je Moskva spremna produžiti tranzitni sporazum nakon 2024. godine, ali da joj je potrebno više detalja.

Međutim, Putin je rekao da ima dojam da se rukovodstvo u Ukrajini odlučilo protiv mirnog rješavanja sukoba na istoku Ukrajine i da je Kijev spreman usvojiti zakone za koje je rekao da bi mu predstavljali jednostrani izlazak iz mirovnog sporazuma.

Što se tiče Afganistana, Putin je rekao da je važno uspostaviti dobre i susjedske odnose s Afganistanom, dok je Merkel istakla da bi trebalo nastaviti pregovarati sa talibanima i dodala da je žalosno da su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, ali da je to stvarnost.

Merkel će se povući sa funkcije kancelarke nakon izbora 26. septembra kojim će okončati 16 godina mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.