open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Direktor građevinske firme optužen zbog pogibije radnika u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Sedina Hadžića zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.
24.02.2023. u 15:54
get url
text

Optuženi se tereti da je u svojstvu direktora firme Hadžić Gradnja odobrio izvođenje građevinskih radova na jednoj od privatnih kuća, a da pritom nije imao odobrenje općinske službe nadležne za poslove prostornog uređenja.

Zbog propusta koji su napravljeni u toku izvođenja građevinskih radova, 22. marta 2022. godine oko sedam sati i 30 minuta, radnik koji je bio bez zaštitne opreme pao je sa visine od 2,62 metara na betonsku ploču.

Usljed zadobiJenih povreda A. N. je preminuo U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu produženje mjera zabrane optuženom, tačnije, zabranu poduzimanja poslovnih aktivnosti šefa gradilišta te nadzornog organa za firmu Hadžić Gradnja, potom, zabranu posjećivanja svih gradilišta na kojima firma izvodi građevinske radove i zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i radnicima firme Hadžić Gradnja.

Za glavni pretres sudu je predloženo saslušanje 13 svjedoka, šest vještaka i izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, saopćilo je Tužilaštvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.