open-navfaktor-logo
search
Telefonski sastanak
Dok traju vojne vježbe na granici: Putin i Macron rade na prekidu vatre u istočnoj Ukrajini
U danu kada su Rusija i Bjelorusija nastavile održavanje vojnih vježbi na granici s Ukrajinom, ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u nedjelju telefonski sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, na kojem su se suglasili da rade na prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.
20.02.2022. u 18:55
get url
text

Kako je saopćeno iz Macronovog ureda, u telefonskom razgovoru koji je trajao 105 minuta, saglasili su se i o "potrebi da se favorizuje diplomatsko rješenje tekuće krize i da se učini sve da se ono postigne", saopćeno je iz Jelisejske palate, dodajući da bi francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i njegov ruski kolega Sergej Lavrov trebalo da se sastanu "u narednim danima".

Ruske agencije su kasnije izvjestile iz Moskve da će oba ministra razgovarati u ponedeljak, 21. februara.

Putin i Macron su rekli da će raditi "intenzivno" na omogućavanju Trilateralnoj kontakt grupi, koja uključuje Ukrajinu, Rusiju i OEBS, da se sastane "u narednih nekoliko sati sa ciljem da se sve zainteresovane strane obavežu na prekid vatre na kontaktu linija" u istočnoj Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Intenzivan diplomatski rad će se odvijati narednih dana - saopćeno je iz Macronovog ureda, uz nekoliko konsultacija koje će biti održane u francuskoj prijestonici.

Macron i Putin su se takođe suglasili da pregovori između Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke treba da se nastave radi provođenja takozvanog protokola iz Minska, koji je 2014. godine već pozivao na prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Putin je u nedjeljnom pozivu rekao Macronu da namjerava da povuče ruske trupe iz Bjelorusije čim se završe tamošnje vojne vježbe, takođe je saopćeno iz Jelisejske palate.

Francusko predsjedništvo je saopćilo da će ta tvrdnja "morati da se provjeri", dodajući da je to u suprotnosti sa izjavom bjeloruske vlade da će ruska vojska "nastaviti inspekcije" poslije prethodno najavljenog završetka vježbi u nedjelju, ostavljajući Moskvu velikim snagama blizu granice sa sjeverom Ukrajine.

Ministar odbrane Bjelorusije izjavio je ranije u nedjelju da će se zajedničke vježbe te zemlje s ruskim trupama nastaviti zbog rastućih tenzija u Ukrajini, javio je AP.

Vježbe, za koje je bilo planirano da se završe u nedjelju, dovele su značajan kontingent ruskih snaga u Bjelorusiju, koja se na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Prisustvo ruskih trupa izazvalo je zabrinutost da bi one mogle biti iskorišćene za napad na ukrajinsku prijestonicu Kijev.

Ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin (Khrenin) rekao je u nedjelju da su bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin odlučili da "nastave testiranje snaga za reagovanje savezne države".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.