open-navfaktor-logo
search
Okončana istraga
Doktorica s Infektologije UKC-a Tuzla optužena zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Melihe Zahirović Suljić, specijaliste infektologa u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.  
06.09.2022. u 12:15
get url
text

Ona se tereti da je počinila teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Optužnica se odnosi na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u augustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

VEZANI TEKST - Protestna šetnja u Tuzli: Želimo da se kazne odgovorni za smrt 15-godišnje Maide Džafić

- Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), je primijenila očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice - navode iz Tužilaštva TK.

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja MUP-a TK, te su, između ostalih prikupljenih dokaza, urađena i  relevantna medicinska vještačenja.

Djevojčica Maida Džafić na UKC-u Tuzla preminula 8. augusta, a njeni roditelji su nakon njene smrti odmah ustvrdili da je došlo do greške ljekara.

Naveli su da je tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec ležala na tri klinike.

- Poslije 17 dana ležanja na nefrologiji doktori, iako to nije njihova uža specijalnost, uspostavili su dijagnozu leptospiroze. Kada je prabačena na Infektivnu kliniku, bio sam na vezi s kćerkom i čuo sam razgovor načelnika klinike i doktorice Melihe Zahirović kako nalaz na leptospirozu nekada bude lažno pozitivan. Čekali su sedmicu dana da ponovo urade isti nalaz, bio je gotov 11. augusta, a djevojčica je već preminula - ipričao je ranije Faktoru Miralem Džafić, otac preminule Maide.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.