open-navfaktor-logo
search
Projekti
Donesena odluka o izdavanju državne garancije za koridor Vc
Sve dospjele i neplaćene iznose po ovom zajmu za koje BiH izvrši plaćanje iz Garancijskog fonda, Bosna i Hercegovina će naplatiti od Republike Srpske
05.11.2018. u 18:20
get url
text

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o izdavanju državne garancije po Ugovoru o zajmu (Koridor Vc u RS-u - dio I) između Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedne 70 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji glavne trase autoceste Koridora Vc, i to dionica od Petlje "Johovac" (Tovira) do Petlje "Rudanka" (Kostajnica).

Izgradnjom planirane autocestovne veze Banja Luka - Doboj omogućava se povezivanje evropskog pravca E 661 (Gradiška – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Livno –Split ) i Koridora Vc (Šamac – Doboj – Zenica – Sarajevo - Mostar - Ploče).

Sve dospjele i neplaćene iznose po ovom zajmu za koje BiH izvrši plaćanje iz Garancijskog fonda, Bosna i Hercegovina će naplatiti od Republike Srpske u skladu sa Supsidijarnim ugovorom o garanciji, koji je zaključen u julu ove godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.