open-navfaktor-logo
search
Nije prvi put
Dvije rakete ispaljene na zelenu zonu u Bagdadu
Dvije rakete gađale su danas ultra sigurnu zelenu zonu Bagdada u kojoj se nalazi američka ambasada, objavile su iračke sigurnosne snage u saopćenju.
19.12.2021. u 22:46
get url
text

- Zelena zona u Bagdadu bila je meta dviju raketa Katjuša. Prva je ispaljena u zrak odbrambenim baterijama C-RAM, druga je nakon pada oštetila dva vozila - navodi se u saopćenju.

Sigurnosni izvor rekao je AFP-u da je oborena raketa pala u blizini američke ambasade, dok je druga pala otprilike 500 metara dalje, ali niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Kapetan Bill Urban, glasnogovornik američke centralne komande, rekao je za AFP da u incidentu nije bilo žrtava. Dodao je i da ni jedan raketa nije pogodila ambasadu ili takozvano područje Unije III gdje se nalaze koalicijske snage predvođene SAD-om.

Posljednjih mjeseci deseci raketnih napada ili napada dronom bili su usmjereni na američke trupe. Napadi se rijetko prijavljuju, ali se rutinski vezuju za proiranske frakcije koje pozivaju na odlazak svih američkih snaga stacioniranih u zemlji.

Najnovija raketna paljba dolazi nakon ovosedmične objave o završetku "borbene misije" u Iraku koalicije predvođene SAD-om protiv grupa ISIL, ali će oko 2.500 američkih vojnika i 1.000 koalicijskih vojnika ostati raspoređeno u Iraku kako bi ponudili obuku, savjete i pomoć nacionalnim snagama.

Nedjeljni napad također se poklapa s 10. godišnjicom odlaska američkih vojnika iz Iraka 18. decembra 2011. godine, nakon invazije i svrgavanja bivšeg diktatora Sadama Husseina 2003. godine. Washington je zatim 2014. godine rasporedio svoje trupe u zemlju u borbi protiv ISIL-a, koji je zarobio velike dijelove nacije u munjevitoj ofanzivi.

Početkom novembra, irački premijer Mustafa al-Kadhemi pobjegao je neozlijeđen u napadu dronom koji je bio usmjeren na njegovu službenu rezidenciju u Zelenoj zoni. U septembru je napad "naoružanim dronom" ciljao međunarodni aerodrom Arbil u iračkom Kurdistanu, gdje se u bazi nalaze koalicione trupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.