open-navfaktor-logo
search
Veliki poduhvat
Dvojica Hrvata prešla Atlantski okean u čamcu na vesla
Nakon skoro tri mjeseca, Martin Cruickshank i Werner Ilić iz Hrvatske uspjeli su u poduhvatu prelaska Atlantskog okeana u čamcu na vesla.
22.04.2022. u 20:43
get url
text
Martin Cruickshank i Werner Ilić

Projektom "Veslom preko Atlantskog oceana", pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekookeanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.

U 83 dana provedena na okeanu, Werner i Cruckshank su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je im je na ovom, kako je istakao, historijskom uspjehu, te je izrazio zadovoljstvo što ovi hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu.

Plovili su u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu "Fenix", dodatno opremljenom desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom. Uspjeli su preveslati 5.500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog okeana.

Svoj su pothvat počeli 15. januara 2022., simbolično na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planete Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

- Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa - kazao je Werner Ilić.

Martin Cruickshank je po dolasku na Barbados rekao kako su na neobičnoj plovidbi "imali jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko njih i želju da proslave voljenu domovinu".

- Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog okeana samo u čamcu na vesla - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.