Komšić je u svom saopćenju, odnosno reakciji na jučerašnje saopćenje Šefika Džaferovića u vezi sa govorom Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici, između ostalog, optužio Džaferovića da agresiju na BiH pretvara u etnički sukob.

Reakciju Šefika Džaferovića na saopćenje Željka Komšića prenosimo u cijelosti:

- Svako ko je pročitao moju izjavu mogao je jasno vidjeti da sam reagirao na tvrdnju Aleksandra Vučića, koji je opsadu Sarajeva sveo na tezu da su Srbi ginuli za Sarajevo, te veličao Slobodana Miloševića.  Krajnje je politikantski od Komšića da, umjesto da se pridruži jedinstvenoj patriotskoj reakciji na te sramne izjave Vučića, pokušava koristiti priliku da napadne mene. Dok svi u regiji osuđuje sramne izjave Vučića, Komšić napada mene. I to radi isključivo s namjerom da bi dobio šaku glasova.  Za to ne može biti opravdanje nikakva izborna kampanja, jer država i ljudsko dostojanstvo u svakom trenutku moraju biti važniji od jeftinog populizma koji on ovdje pokazuje.

Podsjetio bih Komšića da se moralni kapital ne stiče iznošenjem neistina, već samo istinom i odgovornim odnosom koji ne smije ići ispod granica dostojanstva.  Optužba da sam negirao agresiju na BiH i multietničku prirodu Armije RBiH ne samo da je neozbiljna, već predstavlja prizemno politikanstvo, kojim Komšić neće nanijeti štetu meni, već samo sebi.

Patrioti svih vjera i nacija su branili Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Komšića.  I ja to poštujem. Ali od želje da osvoji poziciju u Predsjedništvu BiH Komšiću mora biti jača odgovornost prema njegovim sugrađanima i saborcima, i stoga se treba suzdržati od iznošenja neistinitih optužbi, posebno kada ih iznosi na ovako perfidan način.  Ne tražim od Komšića izvinjenje, ukoliko ne uviđa da je to jedino ispravno što bi sad trebao učiniti, već samo da bude odgovorniji prema građanima kojima se obraća.

Pošto je i to spomenuo, želio bih Komšića na kraju podsjetiti da sam bio u delegaciji koju je predvodio Bakir Izetbegović i koja je odala počast žrtvama na Kazanima.  Stvarno ne znam zašto je to Komšić prešutio. To mu nije trebalo.  Duboko poštujem sve nevine žrtve.  Odbrana multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine bila je i ostala moje trajno opredjeljenje.  Bolje je da se držimo jedinstveno u toj borbi, nego da iznosimo gnusne i neistinite optužbe, što samo može radovati dušmane Bosne i Hercegovine.