Porezi

Džakula: UIO osigurao finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH

Objavljeno: 15.06.2019. u 15:29

Rezultati koje u finansijskom smislu postiže Uprava pokazuju da smo na pravom putu, rekao je

Miro Džakula

Direkror Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula rekao je Feni da svaka porezna administracija mora definisati kvalitetne poslovne procese i taj plan provesti u djelo.

- Rezultati koje u finansijskom smislu postiže Uprava pokazuju da smo na pravom putu. Prikupljenih 3,2 milijarde KM, što je za 260 miliona KM više u odnosu na isto razdoblje prošle, rekordne godine, znači da smo osigurali finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini – rekao je Džakula na ekonomskom samitu koji je danas završen u Bečićima, u Crnoj Gori.

Reforma poreznih uprava zemalja regiona i borba protiv sive ekonomije bile su glavne teme panela direktora poreznih uprava.

Posebno je naglašena potreba poreznih uprava za izradom strategija koje će puno kvalitetnije pokriti područje kontrole elktronskih računa, s obzirom na ekspanziju digitalne trgovine koja se odvija putem interneta. 

Savjetnik MMF-a za zapadni Balkan Pekka Ruuhonen istakao je potrebu svih poreznih administracija u regionu da se kadrovski promijene i prilagode novim svjetskim trendovima. Elektronska komunikacija koja preuzima značaj uskoro će pokazati da oko 30 posto službenika u poreznim upravama više neće imati šta raditi. 

Na ekonomskom Samitu u Bečićima sudjelovali su Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje, Miomir Mugoša, direktor Porezne uprave Crne Gore, Božidar Kutleša, direktor Porezne uprave Hrvatske, Goran Maričić, direktor Porezne uprave Republike Srpske, Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH i Enton Duro, direktor Porezne uprave Albanije.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije