open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
EIB više ne podržava prljave izvore energije
Buduća finansiranja EIB uključivat će investiranje u održivu životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promjena
17.11.2019. u 11:12
get url
text

Jedna od najvećih kreditnih banaka na svijetu, Evropska investiciona banka (EIB), više neće razmatrati nova finansiranja projekata koji se odnose na fosilna goriva, uključujući i prirodni plin, od kraja 2021. godine, saopćeno je iz ove institucije.

Buduća finansiranja EIB uključivat će investiranje u održivu životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promjena. Ulagat će isključivo u inovacije u osiguravanju energije iz čistih izvora, energetsku efikasnost, ali i podržavati investiranje u energetsku transformaciju zemalja koje nisu članice EU.

Centar za životnu sredinu se kroz kampanju „Stop prljavoj energiji jer budućnost je obnovljiva“ već godinama protivi daljem ulaganju u sektor uglja. Nakon što se Evropska banka za obnovu i razvoj povukla iz ulaganja u termoelektrane na ugalj još 2013. godine, ovakav korak Evropske investicione banke je ohrabrujući i trebao bi voditi u konačnici do odustajanja od ovako nazadnih ideja i od strane donosioca odluka.

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, poput Sanskog Mosta čiji su se mještani oštro usprotivili izgradnji termoelektrane Kamengrad, sve više uviđaju negativne aspekte ovakvih projekata. Iz Centra za životnu sredinu poručuju da takvu zrelost očekuju i od samog vrha vlasti.

-Ovo je historijski iskorak u svijetu i potvrđuje početak kraja ere fosilnih goriva koji će sasvim sigurno slijediti i ostale finansijske organizacije u Evropi. Nažalost, zemlje Zapadnog Balkana se u nedostatku evropske podrške okreću preostalim kreditnim institucijama, dodatno zadužujući i zagađujući svoje građane u narednih 30 godina. Treba imati na umu da se ovim potezom otvaraju vrata pravedne energetske tranzicije za naš region, ali je sada na našim donosiocima odluka da li će i prihvatiti tu šansu. Ukoliko nastave po principu  štetne „instant tranzicije“, ona će neminovno, sudeći po razvoju događaja u Evropi, vrlo skupo doći na naplatu građanima, pa i radnicima u energetskom sektoru - rekla je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Dubravka Negre, direktorica Ureda EIB-a za Zapadni Balkan istakla je da će finansiranje EIB grupe imati za cilj da podrži ulaganja od milijardu eura u životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena u deceniji do 2030. godine, dok će sve aktivnosti finansiranja biti usklađene s ciljevima Pariskog sporazuma od kraja 2020. godine.

-Sve to govori u prilog tome da je EIB, ujedno najveći kreditor i zajmoprimac na svetu, zaista evropska banka klimatskih promjena i da otvara jedno novo poglavlje u Evropi i svetu. Poglavlje koje ima za cilj da kaže “ne” prljavoj energiji i kaže “da” borbi protiv klimatskih promena. Drago nam je da smo pokrenuli jednu novu eru bitnu za našu planetu i buduće generacije - kazala je Negre.

Nova politika kreditiranja energetike sadrži pet principa koji će upravljati budućim angažmanom banke u ovom sektoru - Davanje prioriteta energetskoj efikasnosti kako bi se osigurala podrška novom cilju EU u skladu sa Direktivom o energetskoj efikasnosti EU, Omogućavanje dekarbonizacije energetike povećanjem podrške tehnologijama s niskim ili nultim emisijama ugljika, s ciljem da se do 2030. dostigne udio OIE od 32 posto, Povećanje finansiranja za decentralizovanu proizvodnju energije, inovativno skladištenje energije i e-mobilnost, Osiguravanje investicija u elektroenergetsku mrežu, koja je neophodna za nove intermitentne (promjenljive) izvore energije, kao što su vjetar i solar, i jačanje prekograničnih veza i Povećanje uticaja investicija za podršku energetskoj tranziciji van EU, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.