open-navfaktor-logo
search
Kineske vlasti
Ekspertni tim WHO-a u četvrtak u posjeti Wuhanu, potraga za činjenicama o koronavirusu
Kina je saopćila u utorak da će ekspertni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) započeti svoju misiju potrage za činjenicama u ovoj sedmici u centralnom gradu Wuhanu gdje je virus prvi put uočen krajem 2019. godine.
12.01.2021. u 14:15
get url
text
get url
text

Portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian danas je izjavio da će eksperti otputovati avionom iz Singapura u Wuhan u četvrtak. Ostali detalji njihove posjete nisu objavljeni, i Nacionalna zdravstvena komisija kineske vlade nije ponudila nikakvih drugih informacija.

Posjeta se očekivala mjesecima, a čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prošle je sedmice izrazio nezadovoljstvo što je toliko vremena trebalo da se finaliziraju aranžmani posjete ekspertnog tima.

Nakon što je Kina objavila posjetu u ponedjeljak, Tedros je izjavio da će se naučnici, koji dolaze iz nekoliko zemalja, usmjeriti na to kako je COVID-19 prvi put prešao na ljude.

Istraga Associated Pressa (AP) nedavno je ustanovila da jer Kina strogo kontrolirala sva istraživanja porijekla koronavirusa, i da će tim WHO to imati na umu tokom svoje misije i bilo koje buduće posjete koju odobri kineska vlada.

Kina je odbacila pozive za nezavisnom istragom, istovremeno promovirajući teoriju da bi virus zapravo mogao biti unesen u Kinu izvana, navodi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.