Ova kompanija je pored isporuke sadnog materijala osigurala i stručnu podršku vezano za obuku radnika u rudnicima Koncerna EPBiH, održavanje i žetvu drvenaste biomase vrbe.

Tokom sastanka sa generalnim direktorom EPBiH Admirom Andelijom i saradnicima, predstavnici E3 International su iskazali zadovoljstvo realizovanim pilot projektom i istakli da EPBiH ima potencijal da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji kada je u pitanju korištenje biomase.

Biomasa proizvedena na ovaj način će se koristiti u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u kosagorijevanju sa ugljevima. Na ovim projektima bit će zaposleni rudari koji će vršiti i održavati ove zasade, te pripremati biomasu za kosagorijevanje sa ugljevima. U narednom periodu planirana je sadnja novih površina.

Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog utjecaja na okoliš. Dodatna prednost je što biomasa absorbira CO2 iz okoliša. Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u prosjeku za tri godine nakon prvog zasada. Nakon 20 godina potrebno je  ponovo izvršiti sadnju. Za tih 20 godina tlo na kojem raste vrba bude u potpunosti obnovljeno, saopćila je EPBiH.