open-navfaktor-logo
search
21. godišnjica osnivanja
Erdogan: AK Partija je započela novu eru u Turskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je Partija pravde i razvoja (AK Parti) započela novu eru u Turskoj prije dvije decenije i izvukla tu zemlju iz ponora.
15.08.2022. u 20:43
get url
text

- Prije tačno 21 godinu, 14. avgusta, podijelili smo dobru vijest o osnivanju AK Partije sa našom nacijom, rekavši: "Ništa više neće biti isto u Turskoj", naglasio je Erdogan na događaju povodom obilježavanja 21. godišnjice osnivanja stranke.

Stranka pravde i razvoja koja se na turskoj političkoj sceni pojavila 14. avgusta 2001. godine pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdogana, uprkos raznim preprekama iza sebe je ostavila više od dvije decenije protkane značajnim reformama i izbornim uspjesima. Erdogan je postao premijer 2003. godine, a od 2014. obavlja funkciju predsjednika države.

Stranka je došla na vlast na izborima 3. novembra 2002. godine, osvojivši dvije trećine mjesta u parlamentu, postavši prva partija u više od decenije koja je osvojila potpunu većinu.

- Koračajući na političku scenu prije 21 godinu, AK Partija je započela novu eru u Turskoj i izvukla ovu zemlju iz ponora - rekao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će AK Parti "okruniti ovu blagoslovljenu borbu" pobjedom na izborima 2023. godine i dodao da u Turska ima još mnogo toga da se uradi.

- Turska gradi svoju viziju za 2023. ne kako bi upotpunila svoje nedostatke u demokratiji i razvoju, već da svojom politikom i ekonomijom bude među najvećima u svijetu - poručio je turski predsjednik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.