open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan čestitao Bajram: Nadam se da nas čekaju bolji dani
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u prigodnoj videoporuci islamskom svijetu i muslimanima u Turskoj čestitao je Ramazanski bajram.
12.05.2021. u 11:35
get url
text

- Koliko god da dočekujemo nesvakidašnje praznike zbog poteškoća i nevolja izazvanih pandemijom, nadam se da nas čekaju bolji dani - kazao je Erdogan u poruci objavljenoj povodom nastupanja Ramazanskog bajrama.

Istakao je da su se prošlog Ramazanskog bajrama nadali da će se riješiti pandemije prije kraja godine, ali su potom u narednim mjesecima ponovo bili pogođeni pandemijom kao i cijeli svijet zbog novih varijanti virusa. Podsjetio je da su zbog sve većeg broja slučajeva zaraženih i smrtnih slučajeva morali uvesti ograničenja radi odgovornosti prema građanima.

Kako je rekao, i ovaj mjesec ramazan uglavnom su proveli u sjeni ograničenja i mjera.

- Nadamo se da, stavljajući pandemiju pod kontrolu, nakon Bajrama na siguran način poduzimamo korake prema normalizaciji. Nastavit ćemo odlučno borbu potiv ove prijetnje koja pogađa cijeli svijet i ljude oko nas - rekao je Erdogan te dodao:

- Pored toga što ćemo naš zdravstveni sistem očuvati snažnim, koristit ćemo sva potrebna sredstva i metode protiv prijetnje pandemije, posebno vakcine. Postupamo sa sviješću da je ovo izazovan test nakon kojeg ipak dolazi svjetlost.

Erdogan je istakao da su turske vlasti paketima podrške pružile pomoć svim ljudima koji su pogođeni epidemiološkim mjerama i svim građanima koji su se našli u nevolji.

Naglasio je da su u prethodnom periodu poduzeli sve moguće korake kako bi pružili podršku proizvodnji, zapošljavanju, rastu i razvoju, ali da su svjesni da ima građana koji su u nevolji, prvenstveno zbog pada prihoda.

- Nadam se da ćemo riješiti njihove probleme što je prije moguće. Riješit ćemo postojeće probleme na isti način kao što smo transformisali Tursku iz krhke države u smislu politike, ekonomije i socijalne strukture od prije 20 godina u zemlju čiji glas se danas uvažava u regiji i u svijetu - kazao je Erdogan, dodajući da će Turska u narednom periodu zauzeti mjesto u svijetu koje joj i pripada.

- Odlučni smo u namjeri da omogućimo da naša država zauzme zasluženo mjesto u globalnom političkom i ekonomskom sistemu koji će se oblikovati nakon pandemije. Zato radimo danonoćno - rekao je Erdogan te dalje kazao:

- Nepobitna je činjenica da iza skoro svakog incidenta u našoj regiji postoji namjera da se Turska udalji od ciljeva i svojih postignuća. One koji iskazuju mržnju protiv naše zemlje, koju čak više i ne skrivaju, i one koji im u tome pomažu, prepuštamo sudu naše nacije. Nećemo ostaviti prostora onima koji ovu pandemiju koriste kako bi ostvarili takve ciljeve. Uz Allahovu pomoć, prevladaćemo i ovu pandemiju i postići ciljeve naše države, što će biti nagrada za žrtvovanje i napore koje poduzimamo. Molim Boga da sljedeće praznike dočekujemo u zdravlju, blagostanju i miru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.