open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Iza nas je 18 najuspješnijih godina u historiji Republike Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je ukupno 27 milijardi lira, odnosno oko tri milijarde eura, uloženo u projekte distribucije prirodnog plina otkako su došli na vlast prije skoro dvije decenije.
16.01.2021. u 13:49
get url
text

- Investicije u toplotnu i geotermalnu energiju sigurno će značajno doprinijeti opskrbi naše zemlje energijom - rekao je Erdogan u obraćanju videokonferencijom na ceremoniji svečanog otvaranja projekta energetike i prirodnih resursa u gradu Manisa.

Naglasio je da se radi o vrlo važnom projektu četiri energetska postrojenja koji će biti vrlo korisni, ne samo za stanovnike Manise nego za cijelu Tursku.

- Za 18 godina trostruko smo povećali količinu proizvedene električne energije na 96.000 megavata, što je važno za sveukupni napredak Turske - rekao je Erdogan te dodao:

- Cilj nam je biti centralna zemlja, ne samo u proizvodnji već i u tehnologijama obnovljivih izvora energije. Danas 63,5 posto naše instalirane električne snage čine domaći resursi, a 51,7 posto od toga su obnovljivi izvori energije - kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je da su u proteklom periodu proveli potrebne reforme kojima je u svim turskim gradovim osigurana opskrba plinom.

- Prije nego smo mi došli na vlast, prirodni plin je imalo samo pet velikih gradova, a mi smo to proširili na 81 grad, na sve naše gradove. Do kraja 2020. godine, razvili smo distribucijsku mrežu u dužini od 153 hiljade kilometara - rekao je Erdogan, dodajući da danas oko 68 miliona stanovnika Turske ima mogućnost da koristi prirodni plin.

- Čak i 2020. godine, kada su obustavljene javne investicije u cijelom svijetu, nismo prestajali s ulaganjima u prirodni plin. Nadam se da ćemo i u 2021. godini nastaviti s ulaganjima u prirodni plin - kazao je Erdogan.

Podsjetivši da su proteklih godina realizovali i brojne projekte u oblasti odbrambene industrije kako bi smanjili ovisnost o drugim zemljama, Erdogan je kazao da su iza sebe ostavili najuspješnijih 18 godina u historiji Republike Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.