- Postići ćemo da Turska dobije sveobuhvatni, eksplicitni, demokratski i liberalni ustav koji će joj biti vodilja kroz naredno stoljeće - kazao je Erdogan na proširenom online sastanku čelnika regionalnih odbora vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je rekao da je prijedlog izrade novog ustava najznačajniji među najnovijim reformama koje se provode u Turskoj.

Prošlog mjeseca je Erdogan pozvao sve političke stranke i relevantne subjekte da sudjeluju u izradi novog ustava, a lider Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli podržao je tu ideju.

Vladajuća AK Partija ima 289 zastupnika u parlamentu od ukupno 600 zastupničkih stolica, dok MHP ima 48. Za usvajanje novog ustava u turskom parlamentu biće potrebna većina od 360 zastupničkih glasova.

- Mi smo stranka koja je u potpunosti promijenila demokratsko i ekonomsko lice naše zemlje mnogim reformama koje nazivamo tihim revolucijama - kazao je Erdogan te je ukazao na nedavno objavljeni Akcioni plan za ljudska prava Turske.

Turski predsjednik Erdogan također je najavio da će sljedeće sedmice biti objavljen i paket ekonomskih reformi u Turskoj.