open-navfaktor-logo
search
Put progresa
Erdogan: Ponovo smo razočarali one koji su očekivali da će Turska pokleknuti
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je ta zemlja donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i prijetnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele sarađivati.
25.07.2020. u 19:54
get url
text

Erdogan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasyi koja će značajno rasteretiti saobraćajne gužve u tom gradu na sjeveru Turske.

Ističući kako se cijeli svijet bavi zdravstvenim problemima u jeku pandemije COVID-19, Erdogan je kazao da Turska svojim građanima i šire pruža zdravstvene usluge na najvišem nivou, a kako je i današnje otvaranje izgrađenog puta pokazatelj da Turska i u ovom periodu krupnim koracima nastavlja svoj put progresa.

- Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u zraku i svugdje. Bez oklijevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gdje god se pojavila neka prijetnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega - kazao je Erdogan.

Naglasivši da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred prijetnjama i napadima, Erdogan je poručio da Turska ima priliku da u novom svjetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdogan je također kazao da neke države posljednjih dana dižu pretjeranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru.

- Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike - kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska do zavidnog položaja i progresa na svim poljima nije tek tako došla, Erdogan je kazao da to mogu samo zemlje sa političkom stabilnošću i ekonomskom i vojnom snagom.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici napretka i iskoraka Turske ne poduzimaju ništa konkretno jer su svjesni snage koju Turska ima na svim poljima.

- Naravno da smo za sve uspjehe platili veliku cijenu, ali naš narod se nikada ni u historiji nije libio platiti ceh za ostvarivanje vlastitih ciljeva. Na Zemlji nema sile koja može stati na put narodu koji u borbu trči sa mišlju da će biti šehid ako pogine ili gazija ako pobijedi. To smo pokazali u svim presudnim momentima, uključujući i borbu protiv terorizma, 15. juli i vojne operacije izvan naših granica - poručio je Erdogan.

Uputivši upozorenje zemljama koje protiv Turske upućuju riječi koje nisu prikladne zdravom razumu, diplomatiji i solidarnosti, Erdogan je pozvao te zemlje da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

- Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritorij i interese - poručio je Erdogan i dodao da Turska ne pristaje na nametanja nikakvih rješenja, već da je spremna razmotriti i razgovarati o svim konstruktivnim, pravednim, razumnim i moralnim prijedlozima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.