open-navfaktor-logo
search
Održana obećanja
Erdogan: Radili smo danonoćno da previjemo rane unesrećenima zbog zemljotresa u Izmiru
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako su predano radili na saniranju štete i previjanju rana unesrećenih zbog zemljotresa u Izmiru.
26.11.2021. u 14:20
get url
text

Erdogan je govorio na ceremoniji predaje stambenih jedinica osobama čiji su domovi uništeni u zemljotresu u Izmiru, u oktobru 2020.

Turski predsjednik je izrazio saučešće porodicama 117 žrtava stradalih u zemljotresu.

Erdogan je kazao kako je pomno praćen svaki proces od spašavanja do izvlačenja ljudi ispod ruševina. Podsjetio je kako su mnoge organizacije, poput Ureda za vanredne situacije (AFAD), Tima za medicinsko spašavanje (UMKE) i Crvenog polumjeseca dijelile bol unesrećenih u zemljotresu, ali su i poduzele konkretne korake na rješavanju mnogih pitanja.

Dodao je kako su i u Izmiru, kao što je to bio slučaj i ranije, organizirani mehanizmi za pružanje pomoći, te je unesrećenima pomoć pružena u veoma kratkom roku.

- Radili smo danonoćno da previjemo rane unesrećenima, trudili smo se, nikog nismo gladnim ostavili, na otvorenom, nezaštićenog, bez ikoga i u bezizlaznoj situaciji - rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako su odmah počeli s gradnjom nekoliko stotina stambenih jedinica i poslovnih prostora.

- Obećali smo da ćemo za godinu početi predavati ove kuće. Danas ispunjavamo obećanje i stambene jedinice i poslovne prostore uručujemo unesrećenima - rekao je Erdogan.

Dodao je kako će uskoro biti uručena 741 stambena jedinica i poslovni prostor. Erdogan je kazao kako se nadaju da će do kraja godine biti dovršeno i uručeno 397 stambenih jedinica što je prva faza projekta na tom području.

Istakao je kako su održali svako obećanje dosad.

- Stambene jedinice koje danas predajemo su najnoviji pokazatelj da stojimo iza svoje riječi - rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako nakon zemljotresa u Izmiru nisu stali samo na previjanju rana koje je ova nepogoda uzrokovala, nego su ubrzane i aktivnosti urbane transformacije u Izmiru.

Građane je pozvao da što prije rekonstruišu rizične građevine pošto se ne zna kada će doći do nove prirodne katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.