open-navfaktor-logo
search
Projekat podrške
EU dodijelila dodatnih 50 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini
Evropska unija je dodijelila dodatnih 50 miliona eura humanitarne pomoći najugroženijim grupama u svim regijama Ukrajine, objavljeno je na internet stranici Evropske komisije, prenosi Ukrinform.
17.04.2022. u 16:11
get url
text

- EU izdvaja dodatnih 50 miliona eura humanitarnog finansiranja za podršku ljudima pogođenim ruskim ratom protiv Ukrajine, uključujući 45 miliona eura za humanitarne projekte u Ukrajini i pet miliona eura za Moldaviju. To predstavlja odgovor na ukupno finansiranje humanitarne pomoći EU kao odgovor na rat na 143 miliona eura. Ovo finansiranje dio je paketa podrške od milijardu eura koji je obećala Evropska komisija na prošlosedmičnom globalnom događaju "Ustani za Ukrajinu" - precizirano je u saopštenju.

To novo finansiranje će se baviti najurgentnijim humanitarnim potrebama pružanjem hitnih medicinskih usluga, pristupa vodi za piće i higijeni, skloništa i zaštite, novčane pomoći i podrške protiv rodno zasnovanog nasilja.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je da su s milionima ljudi u pokretu ili zarobljenim u aktivnim ratnim zonama, potrebe u Ukrajini već ogromne.

- Sada moramo biti spremni za daljnje povećanje nemilosrdnih napada Rusije na Ukrajinu, posebno na istoku. Sa ovih dodatnih 50 miliona eura EU nastavlja da ubrzano stavlja na raspolaganje humanitarna sredstva svojim partnerima kako bi dodatno povećala pomoć. To će pomoći ljudima u teško dostupnim područjima kojima je onemogućen pristup zdravstvenoj zaštiti, vodi i struji i onima koji su bili primorani da pobjegnu i ostave sve za sobom. Ukrajina, mi smo uz vas - rekao je Lenarčič.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.