open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
EU spreman natjerati Rusiju da plati visoku cijenu za aneksiju četiri ukrajinske regije
Evropska unija (EU) je spremna da natjera Kremlj da plati "visoku cijenu" za posljednju eskalaciju sukoba u Ukrajini najavom aneksije četiri regije, rekla je zvaničnica EU u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).
29.09.2022. u 14:12
get url
text

- Evropska unija neće prihvatiti ove lažne referendume koje je organizovala Rusija u Ukrajini i nikada neće prihvatiti bilo kakvu aneksiju teritorije ili bilo koje zemlje od strane Rusije - rekla je Dana Spinant, zamjenica glavnog portparola Evropske komisije.

Do ove izjave došlo je nakon što je Moskva u četvrtak objavila da će zvanično pripojiti ukrajinske regije Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

Osvrćući se na nedavnu najavu visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella o osmom paketu sankcija EU-a protiv Rusije, ona je navela da je EU "spreman natjerati Kremlj da plati visoku cijenu za ovu novu eskalaciju".

Peter Stano, portparol za vanjske poslove, rekao je da EU poziva zemlje Ujedinjenih nacija da slijede njen primjer i ne priznaju ovu nezakonitu aneksiju, dok Rusija prelazi na stvarno otimanje teritorije od Ukrajine.

Po najnovijem prijedlogu sankcija EU-a pojedinci i organizacije biće dodani na listu sankcija, a u pitanju su oni koji su odgovorni za nedavno najavljenu vojnu mobilizaciju preko 300.000 ruskih građana i održavanje referenduma u ukrajinskim regijama.

U utorak su ukrajinski separatistički regioni Donjeck i Lugansk i dijelovi Zaporožja i Hersona pod kontrolom Rusije zaključili petodnevne referendume o pridruživanju Rusiji.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u februaru, sankcije EU-a bile su usmjerene na predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i druge, odnosile su se na zabranu trgovine određenim robama s Rusijom, a ruske i bjeloruske banke isključene su iz međunarodnog SWIFT sistema plaćanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.