Suha El Kodwa Arafat i Zahwa El Kodwa Arafat, oboje francuski državljani, podnijeli su svoj slučaj evropskom sudu sa sjedištem u Strazburu nakon što su francuski sudovi odbacili njihove tvrdnje da je Arafat bio žrtva ubistva s predumišljajem.

Arafatova porodica tvrdila je da im je odbijeno pravo na pravično saslušanje, posebno odbijanje njihovog zahtjeva za dodatnim vještačenjem o njegovoj smrti.

U presudi objavljenoj u četvrtak, ECHR je rekao da nije došlo do kršenja prava na pravično saslušanje, a žalba koju je porodica podnijela bila je "očigledno neutemeljena".

Arafat je umro u bolnici u Francuskoj u novembru 2004. nakon što su se pojavili bolovi u stomaku dok je boravio u gradu Ramallah na Zapadnoj obali.

Arafatova udovica Suha predala je neke lične stvari palestinskog lidera reporteru Al Jazeere koji ih je kasnije predao Institutu za primijenjenu radiofiziku u Lozani na ispitivanja.

Izvještaj švicarskog instituta na 108 stranica utvrdio je neprirodno visok nivo polonija u Arafatovim rebrima i karlici.