Gradsko vijeće Zenica zasjedat će u 13 sati kako bi na hitnoj tematskoj sjednici raspravljalo o stanju u JKP "Zenicatrans-prevoz putnika", čiji su radnici još u utorak ujutro blokirali Autobusku stanicu.

Direktor tog preduzeća Darmin Terzić potvrdio je u izjavi za Fenu da ga je gradonačelnik Zenice  Fuad Kasumović zvao te "zamolio da radnici deblokiraju stanicu, kako ne bi slao policiju".

Radnici su se okupili ispred upravne zgrade, a predsjednik Sindikata Huso Sarvan ističe da "ne vidi razlog da interveniše policija" te najavljuje da će stanicu držati u blokadi dok se ne iznađe rješenje za njihovu firmu.

- Poziv gradonačelnika i nisam doživio kao prijetnju, nego  je samo tražio da se, kako je kazao, ne blokira prijevoz putnika u gradu - kaže Terzić, koji je jutros ponovo imao sastanak u kantonalnoj Poreskoj upravi Zenica, koja je blokirala račun firme zbog duga od 225.000 KM.

- Uspjeli smo platiti 80.000 KM od tog duga, imamo platiti još 67.000 KM, jer nam je direktor Sabahudin Ibrahimagić najavio da sada neće naplatiti i kamatu.

Međutim, kako bi nas odblokirali, dužni smo platiti i prispjeli porez za period septembar – decembar 2019. godine, koji iznosi 268.000 KM - kaže Terzić.

On je rekao da priprema materijale za sjednicu GV, na kojoj bi trebala biti donesena odluka o koracima koji bi mogli spasiti preduzeće od odlaska u stečaj.

Preduzeće "Zenicatrans" ukupno je za porez dužno oko četiri miliona KM, bez kamata.