open-navfaktor-logo
search
Uhapšen jučer
Gruzija: Bivši predsjednik Sakašvili u zatvoru započeo štrajk glađu
Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je jučer uhapšen po povratku u domovinu nakon osam godina, u zatvoru je započeo štrajk glađu.
02.10.2021. u 10:06
get url
text

Premijer Gruzije Irakli Garibašvili je jučer na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da su snage sigurnosti privele Sakašvilija, za kojim je ranije pokrenuta potjernica u odsustvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je snimke odvođenja Sakašvilija u zatvor u gradu Rustavi, oko 30 kilometara udaljenom od glavnog grada Tbilisija. Gruzijski ombudsman Nino Lomcaria posjetio je Sakašvilija u zatvorskoj jedinici te izjavio da je zdravstveno stanje bivšeg predsjednika dobro.

Lomcaria je napomenuo da se Sakašvili želi sastati s generalnim konzulom Ukrajine u Tbilisiju, s obzirom na to da je ukrajinski državljanin, te da je istovremeno započeo štrajk glađu.

- Proglasio je štrajk glađu i kao građanin Ukrajine traži sastanak s ukrajinskim konzulom - naveo je Lomcaria.

Lomcaria je također podijelio informaciju da je Sakašvili uhapšen u kući u Tbilisiju.

Sakašvili, koji je u inostranstvu osam godina zbog potjernice u odsutnosti, jučer ujutro je objavio da se vratio u Gruziju. U videoizjavi na svom Facebook profilu naveo da je u Gruziju došao nakon osam godina i da se nalazi u gradu Batumiju.

Podsjetivši da će u Gruziji biti održani lokalni izbori, Sakašvili je pozvao građane da izađu na izbore i "zaštite" svoje glasove okupljanjem u centru Tbilisija 3. oktobra.

Sakašvili je 27. septembra najavio da će se 1. oktobra vratiti u Gruziju letom Kijev - Tbilisi objavom avionske karte.

Na ovu Sakašvilijevu izjavu, gruzijski premijer Irakli Garibašvili poručio je:

- Odgovor je jednostavan, država će mu odgovoriti. Čim Sakašvili uđe na našu teritoriju, čim kroči, odmah će biti uhapšen i poslan u zatvor.

Gruzijsko tužilaštvo raspisalo je potjernicu za Sakašvilijem, koji je optužen za rastjerivanje opozicionog skupa 2007. godine, oduzimanje imovine osnivaču televizijskog kanala Imedi Badri Patarkačišviliju, korupciju i zloupotrebu položaja te premlaćivanje zamjenika. Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija na tri godine zatvora 2018. godine zbog zloupotrebe amnestije u slučaju ubistva.

Sakašvili je 2013. godine napustio Gruziju i otišao u Sjedinjene Američke Države nakon što mu je istekao predsjednički mandat. Potom je ukrajinski predsjednik Petr Porošenko dodijelio Sakašviliju državljanstvo Ukrajine u maju 2015. godine. Sakašvili je imenovan guvernerom Odese, no dao je ostavku na tu funkciju 2016. godine.

Gruzijsko državljanstvo oduzeto mu je 4. decembra 2015. godine, a Saakashvili, koji je u Ukrajini osnovao Stranku pokreta novih snaga, bio je u opoziciji. Novi ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskiy prošle godine je ponovno dao ukrajinsko državljanstvo Sakašviliju. Sakašvili je predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne reforme Ukrajine od 2020. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.